Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

söndag, oktober 14, 2007

Dagens Nyheter, Doris Lessing och Wikipedia

Jag skrev en något längre kommentar, med skärmdumpar, om hur DN kopierade sin första rapportering om Doris Lessing från Wikipedia här.

torsdag, oktober 11, 2007

Hoho

Nu har man plockat bort källhänvisningen till Wikipedia i Dagens Nyheters artikel. Utan att nämnvärt förändra innehållet, bortsett från att man har tagit bort listan över på svenska utgivna böcker.

Doris Lessing och Wikipedia

Att årets Nobelpris går till Doris Lessing är rätt roligt. Ännu roligare är att Dagens Nyheters artikel är en omskrivning av och bitvis helt enkelt bara kapad från Wikipedia, med meningar som:

Det var emellertid med monumentalverket Den femte sanningen (1962), som hon etablerade sig som författare av internationell rang. Denna bok betraktas av många (dock inte av Lessing själv) som ett viktigt feministiskt verk.


Med rymdeposet Shikasta (1979) tar Lessings karriär steget fullt ut till ett allvarligt försök inom mjuk science fiction efter att ha undersökt "inre verkligheter" och blivit fascinerad av de nya möjligheterna med genren.


Jag förutsätter att det inte kommer förbli så många minuter, men just nu har jag väldigt roligt åt det.

Kanske borde skriva en längre analys på Bränt järn, om jag får tid.

Uppdaterat: yes, bortredigerat. Skall förmodligen ta och roa mig med mina skärmdumpar och skriva någonting mer om det senare.

Uppdaterat igen: längre kommentar skriven. Läs den här.