Månskensdans
Litteratur-, språk- och kulturblogg.
johanjonsson.net
fredag, november 10, 2006
Att syssla med humaniora är inte nödvändigtvis en lönsam eller för allmänheten produktiv sak vilket gör att såväl utövare som institutioner lätt drabbas av det där med snäva ekonomiska begränsningar. Non scholae sed viae discimus, typ. Via Latinbloggen kommer jag till ett gäng artiklar i Sydsvenska nätupplaga som behandlar humanisternas och de klassiska språkens ställning vid Lunds universitet där humanisterna har fått nog av att behandlas som en tredje klassens utbildning med så låga anslag att vettig undervisning inte går att bedriva. Skall humanioraundervisning vara en utbildning värd namnet eller någonstans där man stoppar undan folk ett par år så att det ser bra ut i statistiken? Som den ser ut idag lär undervisningen i humanistiska ämnen vid många svenska lärosäten av en rad olika faktorer vara ett slöseri med tid snarare än någonting annat om studenterna inte tar saken i egna händer och själva ser till att ge sig en vettig kunskapsnivå. Vilket även fler lär anse, eftersom utbildningen i klassiska språk vid Lunds universitet lever farligt. Anders Piltz har skrivit en krönika om saken som kan vara värd att läsa.
4 Kommentarer:
Det skulle kanske kunna vara början en ny era om studenterna verkligen toge saken i egna händer. Kanske är det på det viset som humaniora skulle kunna återuppstå...
En småsak: Ska det inte vara "Non scholae sed VITAE discimus." eller döljer det sig någon för mig obekant finurlighet i "viae"?
Non vitae, sed scholae, discimus lär ha varit vad Seneca d.ä. sade när han klagade på den verklighetsfrånvända romerska undervisningen. Non scholae, sed vitae, discimus är absolut vad man lite optimistiskt (och ibland lögnaktigt, känns det som) brukar säga. Via som i gatan istället för vita som i livet var dock vad som åsyftades här, ja.
//JJ
Fast är inte livet på sätt och vis vägen - livsvägen, om jag får dra det hela ett varv till? Detta säger jag utan att alls vilja invända emot ditt uttryck.
Vägen är ju ur alla möjliga vinklar en hemskt tacksam sak för alla diverse liknelser, och det är klart att man kan tolka det så om man vill ha en positiv syn på möjligheterna för den som ägnar sig åt att studera humaniora i Sverige idag. Jag har ingen aning om huruvida en romare skulle ha gjort kopplingen gatan = ingen möjlighet att försörja sig, hemlöshet på samma sätt som man kan göra på de moderna språk jag talar, men ...
//JJ
Skicka en kommentar
<< Home