Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

torsdag, februari 15, 2007

Kommentarer små

I Sydsvenskan skriver Ivar Sjögren en text om att de vissa i Lund har det för bekvämt, eftersom stadens kulturliv drivs framåt av eldsjälar och inte av de "kulturansvariga". Projekten beskrivs som stekta sparvar som skickats rakt in i munnen på de kulturansvariga i stan som mest hänger med på ett hörn närmast gratis. Själv förstår jag inte riktigt problemet: att kulturarrangemang skall centraliseras och anpassas för att hamna inom det offentligas godkännande famn känns mest bara kontraproduktivt. Vad skulle bli bättre av att Lunds musikteater var ett kommunalt projekt och inte en ideell förening? Ideella föreningar kan tära hårt på de som engagerar sig. Kommunala projekt lever på välviljan hos personer som inte själva är inblandade.

Vad som däremot är ett bra projekt är att skapa lättillgängliga bibliotek i områden där folk redan rör sig. Oavsett om det är genom en filial i ett populärt köpcentrum utanför Lund eller genom en hylla med pocketböcker (med en del intressanta titlar, faktiskt) på Enköpings tågstation, som man sedan kan lämna tillbaka antingen där eller på biblioteket.

Dessutom kan man konstatera att McDonalds fått nästan samma funktion i svensk kulturdebatt som nazismen har i många andra fall, att man naturligtvis måste höja åldersgränsen för rockkonserter -- det går ju inte att spela någonting med en ljudvolym på bara nittiosju decibel, då hör ju folk ingenting -- och att Lund får landets stora första gayfilmfestival. Målgruppen är alla som gillar bra film.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home