Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

lördag, september 29, 2007

Om tal och skrift och slut

En av de vanligast nämnda skillnaderna mellan tal och skrift brukar vara att deras sätt att förhålla sig till tiden skiljer sig åt: verba volant, scripta manent, som bekant. Det skrivna stannar. Likväl: det är en gräns som luckras upp. Ett hastigt sms – en sådan sak som så otroligt mycket av det vi idag skriver består av – är oftast flyktigt; ett tal kan spelas in och leva långt efter att den röst som yttrade det har tystnat. Var, i det här, befinner sig bloggen?

Det jag skriver här (så även nu) är ofta hastigt och ostrukturerat. Enstaka undantag finns, men mest är det vad man hinner få ned mellan texter som ägnas större eftertanke. Länktips, korta reflektioner – jag har hemskt svårt för stavningen reflexioner, förresten –, rentav längre texter som blir långa inte på grund av struktur och medveten disposition, utan för att fingrarna blivit så förtjusta i sin tangentbordsdans att de gärna fortsätter. Ändå vill jag gärna tro att det finns ett värde som inte försvinner efter en timme, en dag, en vecka.

Några få texter här har jag lagt ned mycket mer tid på än många jag skriver som i andra sammanhang trycks på papper. Även andra får då och då uppskattning i form av nya kommentarer och mail. Och om det skrivna – inte allt, för länktips på ett nät där adresser ändras och saker plockas ned och dyker upp annorstädes – har ett bestående värde, så har Månskensdans också ett värde när jag inte längre uppdaterar, om än kanske mest för mig och minst för er som redan har läst texterna.

Tillsammans med en vän – Fredric – som för ett tag sedan konstaterade att det inte var så mycket liv här som det en gång var kommer jag att flytta mina längre ansträngningar till Bränt järn, vilket inte minst har fördelen att jag där slipper arbeta med Blogger och med Wordpress på eget serverutrymme har mycket större kontroll. Om man tyckte att Månskensdans var värt att länka till kanske man kan tycka detsamma om Bränt järn. (Och om det som är skrivet på en blogg har ett bestående värde, är aktivitet då någonting som krävs för att det skall vara länkvärt? Kräver formatet nya uppdateringar oavsett vad som finns i arkivet för att det skall fortsätta att vara värt att peka till säg Månskensdans? Och om uppdateringarna krävs, har det redan skrivna då tappat sitt långsiktiga värde?)

Någon gång då och då kommer jag säkert att posta någonting nytt här: en kort kommentar som inte passar på Bränt järn; några kulturrelaterade länktips jag tyckte var roliga, intressanta, fascinerande eller av någon annan anledning värda att dela med mig av. Annan energi kommer dock gå till andra projekt.

Ungefär som det har varit de senaste månaderna ändå, alltså.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home