Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

fredag, augusti 26, 2005

Den vardagliga lyriken

Hur kommer det sig egentligen att lyrik så ofta betraktas som någonting svårt, någonting som med få undantag endast är en angelägenhet för mögliga litteraturfantatiker? De flesta stöter ju på den i sin vardag betydligt oftare än de möter den skönlitterära prosan genom till exempel låttexter - kanske inte nödvändigtvis vad jag personligen skulle bedöma som bra lyrik, men lyrik inte desto mindre. Att slänga ihop ett julklappsrim är någonting de flesta klarar av med mer eller mindre lyckat resultat, men det är inte fullt så många som ger sig på att skriva romaner - eller ens noveller - även helt bortsett från hur bra resultatet skulle bli. Det går att skriva saker som inte är mycket längre än en normal dikt med prosa också, men det är inte ofta det sker. Däremot kan man stöta på poesi lite var som helst - på en parkbänk, på väggen på en offentlig toalett eller på omslaget till en kursbok. Så varför denna skräck inför formen? Den kan, men behöver inte, vara svårttillgänglig - någonting som gäller för all sorts konst jag känner till. Lyrik kan precis som prosa uttrycka det mesta. Det kan handla om en berättelse, att framföra en insikt eller en känsla et cetera et cetera. Majoriteten av all poesi som skrivs är inte särskilt bra, men även det är någonting som kan sägas om det mesta. Den kan vara lång eller kort. Underhållande eller intelligent - eller varför inte både också? (Läs till exempel Anna Maria Lenngren). Den kan anstränga sig för att hitta ordens skönhet eller strunta fullkomligt i det och koncentrera sig på helt andra saker. Det ironiska är att medan många som inte läser särskilt mycket klänger sig fast vid prosan och tycker att lyriken är för svår, så kan den senare i många fall tvärtom vara mer lättillgänglig - om man bara hittar rätt lyrik. För hur ofta är det folk klagar över James Joyce när man talar om normal prosa? Hur ofta är det folk tycker att tidigare nämnda låttexter är för avancerade?

Det är möjligt att det är svårare att skriva lyrik som verkligen flyter (någonting som de allra flesta som försöker sig på det misslyckas med) än prosa som går att läsa utan hack. Å andra sidan är det få saker som är så enkla att läsa som riktigt välskriven lyrik.

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sade:

Ja, jag tyckte väl också som dig innan jag kom in på litteraturkursen och förfärades av hur mycket som fanns att lära sig vad gäller lyrik, alla regler och versläran, diktanalysen och dylikt. Det är ett rent helvete, kan jag rent ut säga. Men man hoppas väl att det lär fixa sig efterhand.

11/3/08 19:48  
Blogger Johan sade:

Kan inte påstå att jag håller med dig, direkt.

//JJ

13/3/08 00:27  

Skicka en kommentar

<< Home