Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

onsdag, mars 01, 2006

Egil Skallgrimssons skalle

Via The Bitter Scroll hittar jag en artikel som för fram teorin att Egil Skallgrimsson skulle ha varit drabbad av Pagins sjukdom (den som angriper skelettet, inte den som har med lungorna att göra) och att det var det som skulle ha varit orsaken till hans utseende, dåliga humör och andra drag, som hans blindhet och frusna fötter. Artikeln har mer än tio år på nacken, men var ny för mig -- det skulle vara intressant att se om man har hittat ytterligare stöd för tesen sedan dess, eller om den har hunnit vederläggas. Någon som vet?

2 Kommentarer:

Blogger Martin sade:

Egil är en proto-historisk figur ungefär som Jesus från Nasaret. Det finns goda skäl att tro att han existerat, men de samtida källorna är få och skröpliga. I stället vilar allting folk tror om honom på skönlitterära verk skrivna långt efter hans död av författare som aldrig träffat honom. Det är alltså lönlöst att fundera över vilken sjukdom han led av.

1/3/06 08:13  
Blogger Johan sade:

Jo, jag vet, och det konstateras i artikeln, även om författaren naturligtvis inte har något större intresse av att lägga någon större betoning på det. Jag vet att det här mer eller mindre hör till ditt expertområde, men öppnade du ens artikeln? :)

//JJ

3/3/06 12:55  

Skicka en kommentar

<< Home