Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

söndag, april 30, 2006

Michail Bulgakov och teatern: Svart snö

Michail Bulgakov mest välkända verk är hans Mästaren och Margarita. Det är en underbart surrealistiskt humoristisk roman och en av de bästa böcker som någonsin har skrivits. Det är en bok som alla bör ha läst, någon gång. Den publicerades dock först efter hans död, och medan han fortfarande levde och verkade var det hans teaterpjäser som var källan tills hans berömmelse, inte hans prosaverk.

Svart snö är en vass och ganska elak skildring av turerna kring Fria teatern i Moskva och mycket baserad på Bulgakovs egna erfarenheter. Kanske är det också just det som är bokens problem: den blir alldeles för intern för den som saknar förhandskunskap om omständigheterna kring vilken den tillkom. Språk och personskildringar blir aldrig dåliga när det gäller Bulgakov, men förmågan att hålla intresset uppe är sannolikt helt beroende på hur intresserad man är av rysk teater kring tiden när Bulgakov verkade där. Tagen ur sitt sammanhang blir Svart snö till vilken roman som helst, drunknar under all mängd text som publicerats sedan dess och blir sannolikt fortfarande läst huvudsakligen på grund av Mästaren och Margarita.

1 Kommentarer:

Blogger Jenny sade:

"Svart snö", en av världens bästa romaner. Jag lånar den om och om igen från bibblan eftersom den verkar vara slut hos antikvariaten. Den finns ju på engelska förstås, men ryska gör sig bra översatt till svenska.

Vänligen,

Jenny

16/11/09 18:56  

Skicka en kommentar

<< Home