Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

onsdag, januari 24, 2007

Recensioner

Jag har precis slutfört vad som förmodligen varit den krångligaste textförsäljningen jag har varit med om. Det är en.se som har köpt rätten att återpublicera en bit över trehundra fantasyrecensioner ur Catahyas litteraturrecensionsarkiv till priset av femtusen kronor och att det tydligt länkas tillbaka till Catahya. Villkoret var att nittio procent av recensionerna följde med, vilket krävde att sexton olika recensenter – varav flera inte längre är skribenter eller över huvud taget finns kvar på Catahya – lämnade sitt samtycke.

Jag vet inte riktigt om jag skall tycka att en.se (som även har återpublicerat recensioner från tidskriften Minotauren) har gjort ett fantastiskt eller vansinnigt köp. Å ena sidan talar vi verkligen om en ren skitsumma för mängden recensioner, någonstans runt närmast skrattretande sexton kronor per recension. Å andra sidan handlar det om en återpublicering av recensioner som skrevs ideellt utan någon som helst ersättning och som redan ligger uppe på nätet för alla att läsa. Å ena sidan finns det en hel del bra recensioner här, recensioner som är skrivna med kunnande och med text som flyter och är trevlig att läsa och som jag med mycket få undantag hellre läser och litar mer på än dagstidningarnas recensioner som behandlar genren. Å andra sidan är många av recensionerna också betydligt sämre och ingenting som håller i närheten av publiceringskvalitet – särskilt om man går längre bak i arkivet. Catahya har enstaka skribenter i trettio- och fyrtioårsåldern, men de allra flesta är strax under eller över tjugo vilket innebär att en del av recensionerna nu och en klar majoritet av recensionerna allra längst bak är skrivna av gymnasister och i enstaka fall kanske rentav ännu yngre personer som lyckligtvis har utvecklats och blivit bättre sedan dess.

Catahyas recensionarkiv är mig veterligen det största och bredaste recensionsarkivet för fantasylitteratur som finns på nätet. Ingen som är intresserad av genren bör i och för sig missa Per Jorners recensioner, som i underhållningsvärde bara torde hotas av de citerade läsarreaktionerna, men även om enmansarbetet är imponerande så har Catahyas recensionsbank ändå fördelen av att vara en kollektiv ansträngning vilket onekligen underlättar i kvantitetssammanhang.

Här finns en rätt god bevakning av vad som hänt inom svensk fantasy de senaste åren, som till exempel Johan Ehrenbergs Aileme – Befrielsens tid, Erik Granströms Svavelvinter, Jorun Modéns Samael, Christina Brönnestams Svart eld, Per Jorners Blodmåne och Efter lägereldarna, Karolina Bjällerstedt Mickos trilogi Till Esperani, förlaget Onsdags antologi Onsdagslegender, Kristoffer Leandoers Skymningsfursten, Cecilia Wennerströms Sagan om Rand och Åsa Schwarz Stigma. Här finns längre recensioner av svenska tidskrifters tjockare nummer, som Minotauren 26-28 eller Enhörningen 11. Här finns något äldre verk, som Irmelin Sandman Lilius Fru Sola, Bertil Mårtenssons Maktens vägar eller Tove Janssons Muminböcker. Här finns svenska böcker från de senaste åren som rör sig i genrens utkanter men kanske egentligen inte hör dit, som John Ajvide Lindqivsts Låt den rätte komma in, Hanteringen av döda och Pappersväggar, Henrik Kullanders Någonting odödligt eller Kent Björnssons Schaktantologier.

Här finns böcker som inte alls brukar räknas till fantasygenren (och i vissa fall inte heller bör räknas dit), som Michail Bulgakovs Mästaren och Margarita, Arne Sands Trollkarlens lärling, Margaret Atwoods Penelopiaden, Franz Kafkas Die Verwandlung, Vladimir Sorokins Is eller Stig Dagermans ofullbordade Tusen år hos Gud. Här finns klassiska fantasyverk som Jack Vances The Dying Earth, Ursula K. Le Guings Trollkarlen från Övärlden, Hope Mirrlees Lud-in-the-Mist, Poul Andersons The Broken Sword eller Jack Williamsons Darker Than You Think.

Det finns försök att täcka in de senaste årens översättningar av rysk fantasy, som Nick Perumovs Diamantsvärdet och träsvärdet och Sergej Lukjanenkos Nattens Väktare. Här samsas recensioner av den urbana fantasyns stora namn som Neil Gaiman, Charldes de Lint och China Miéville med standardfantasyns sågade och hyllade giganter. Här finns lite mer udda saker som Fairies av Elizabeth Ratisseau eller The Chinese Zodiac av Jenn Reese och väldigt mycket mer.

En del böcker är recenserade två eller flera gånger, för att de alltid hyggligt fristående skribenterna har fått för sig att de vill recensera just den boken eller för att ge fler synvinklar på samma verk (vilket är bra – när det inte görs för att det framförs i mina ögon rätt dumma resonemang att det skulle vara viktigare med en andra recension för balansens skull än att recensera ett helt nytt verk). Överlag är det dock en på alla sätt fantastiskt spretig samling recensioner som införskaffats – åtminstone inom fantasygenren. För en.se, som skaffar sig fler recensioner för att kunna locka medlemmar och (gissar jag) bli den stora svenska sidan för användarskrivna litteraturrecensioner, hade det nog varit en fördel om det hade funnits en större bredd på recensionerna än den inom fantasyn.

5 Kommentarer:

Blogger Johan A sade:

Vilka står bakom en.se? Jag gillar inte anonyma nättjänster av det slaget.

Trots den blandade kvaliteten på recensionerna är det inget snack om att det var ett snorbilligt köp av en.se. De kan seeda sitt arkiv med hundratals recensioner av precis den typ de vill locka läsekretsen att producera och de får en flygande start.

24/1/07 16:11  
Anonymous Anonym sade:

En Martin Åberg. Ensam, har jag fått intrycket av. Han har skrivit en recensiondagensbok.com där det finns en kort presentation och fotografi. Om han hittar hit via sidans statistik och läser kommentarerna kan han ju alltid presentera sig själv.

Det är klart att det är, som konstaterat i inlägget, ett skrattretande lågt pris – antalet recensioner som kan beställas för det när det inte handlar om tidskrifter som lever i symbios med sina närmast ideella skribenter är ju lätträknade. Å andra sidan hade flera av skribenterna säkert gått med på att lägga upp dem bara det länkades tillbaka till Catahya ordentligt – de flesta lär tycka att det här är jättemycket pengar för recensioner de aldrig hade räknat med att någon skulle vara beredd att betala för över huvud taget. Det är nog inte många andra bland skribetnerna, om ens någon annan, som drar in några summor värda att nämna på sitt hobbyskrivande (ni Catahyaskribenter som läser detta får för all del gärna rätta mig om jag har fel).

Själv tyckte jag att det var närmast omöjligt att bedöma värdet av en åternätpublicering av redan nätpublicerade recensioner, varav många inte särskilt bra. Jag kunde inte komma på någonting alls att jämföra med.

//JJ

24/1/07 17:06  
Blogger Johan A sade:

Den springande punkten för en.se är att kvaliteten på recensonerna är av underordnad betydelse. Huvudsaken för dem är antalet, vilken typ av böcker som recenseras, och att de är av just den typ de kan förvänta sig att medlemmarna skriver i sin tur. När man seedar ett nystartat projekt på det här viset är det kvantitet som är viktigt, för att locka medlemmar.

Men jag håller med dig om att det är omöjligt att sätta en vettig prislapp.

25/1/07 13:09  
Blogger Andrea sade:

Per Jorners recensioner är för övrigt gud bland fantasyrecensioner. Läs och fröjdas! :)

25/1/07 14:04  
Blogger Unknown sade:

Hej, hittade faktiskt hit efter just ha sett över min statistik :)

Det stämmer. Det är jag ensam som driver sidan (än så länge). Mest utifrån mitt eget litteraturintresse (recensent marabe) och skapliga kunskaper i programmering.

Jag kan inte heller i dagsläget bedöma om det är billigt eller inte. Just nu gäller det att få volym och besökare som i sin tur, senare, kan resultera i intäkter. Men främst är sidan, och har alltid varit mitt personliga intresse då jag saknat en bra sida på nätet för att skriva recensioner.

Det är ingen ambition att vara anonym. Jag har tidigare skrivit i min presentation att jag står bakom sidan.

Kvaliteten på recensionerna är dömda att bli låga då man ger ut rättigheter att vem som helst kan skriva vad som helst. Man får se det för vad det är...

28/3/07 11:37  

Skicka en kommentar

<< Home