Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

torsdag, mars 29, 2007

"Världens mest rättvisa språk"

Via Lingvistbloggen ser jag att LSU (Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer) i sitt nyhetsbrev påpekar att Stockholms universitet kommer att ge en kvällskurs i esperanto. Problemet? Rubriken Kurs i världens mest rättvisa språk för internationell kommunikation.

Rent bortsett från det besvärliga i uttrycket "rättvist språk" så är esperanto då rakt inte ett exempel på ett sådant, om poängen är att det skall vara lätt att lära sig och att alla skall börja på samma nivå. Den som ens överväger att hävda någonting lever med en uppfattning om världens språk som inte lämnar Europa och inte stämmer ens där. Ta en titt på kinesiskan, ta en titt på spanskan och jämför med esperanto.


Tidigare inlägg om esperanto.

5 Kommentarer:

Blogger A.R.Yngve sade:

Vilken säljande slogan för esperanto! Nästan lika bra som:

- "Världens mest självgoda språk"

- "Världens i särklass mest moraliskt överlägsna språk"

-"Världens SUPER-BÄSTA ULTRA-NINJA-BÄSTASTE språk"

- "Språket som är så bra att folk får tårar i ögonen när dom hör det"

osv...
;-)

30/3/07 01:14  
Anonymous Magnus sade:

Man undrar vad det var för stjärna som överhuvudtaget kom på idén att tala om ett språk som "rättvist". Vad tusan innebär det? Vad är ett rättvist språk?

1/4/07 23:48  
Blogger A.R.Yngve sade:

Ett språk som följer den laglösa rättvisans princip: Att ta från de rika och ge åt de fattiga.
;-P

3/4/07 23:44  
Anonymous Mikael Parkvall sade:

Esperanto är onekligen en smula eurocentriskt, men det faktum att det inte är rättvist innebär ju inte med automatik att den som kallade språket för "världens mest rättvisa" har fel. Det kan ju fortfarande vara det minst orättvisa -- för att den personen ska ha fel måste man ju kunna peka på ett annat befintligt språk som är mer rättvist. Och det tvivlar jag på att du eller nån annan kan. Vare sig engelska eller mandarin är ju direkt mer neutrala...

19/5/07 16:56  
Anonymous Johan sade:

Lojban.

//JJ

24/5/07 13:41  

Skicka en kommentar

<< Home