Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

måndag, november 27, 2006

Sådant Johan skulle vilja fanns, del III

En lärobok i gotiska anpassad för självstudier för personer som aldrig har varit i närheten av språkstudier på universitetsnivå: inte så att den ser ut som om den var gjord för sjätteklassare som skall börja läsa tyska eller franska som första främmande språk utöver engelskan, men som ger åtminstone viss vägledning i hur inlärningen skall läggas upp och som inte förutsätter att alla behärskar grammatisk terminologi på någorlunda avancerad nivå.

Det här är mer kuriosa än någonting som faktiskt skulle göra någon verklig nytta om det existerade, men jag kan nästan lova att alla som under sin gymnasietid befunnit sig i situationen att leda en studiecirkel i gotiska för andra gymnasister varav de flesta aldrig hört talas om preteritum eller dualis och för vilka den vänstra figuren som visar vokalljudens relationer till kardinalvokalerna enligt Moulton skulle ha varit enklare att förstå om det varit fornegyptiska hieroglyfer delar min önskan.

6 Kommentarer:

Anonymous Jonna sade:

Släpp det där nu Johan. Det var ett gott försök och det var roligt så länge det varade. Även om det bara var en vecka eller två :P

27/11/06 09:56  
Anonymous Johan sade:

Åh, det var faktiskt utspritt över flera månader, inte en vecka eller två. Inte minst för att det var fullständigt omöjligt att få ihop alla tillräckligt ofta för att det skulle ha varat så pass kort tid.

Men seriöst, jag vill ha en sådan bok, om jag så skall behöva skriva den och ge ut den själv. Någon gång i en avlägsen framtid.

//JJ

27/11/06 10:03  
Blogger Hans Persson sade:

Om du skriver den själv så kommer du garanterat att lära dig ännu mer gotiska än du kan nu. Inte för att jag vet hur mycket du kan nu, men att skriva om något brukar vara ett säkert sätt att tvingas lära sig saker in det.

27/11/06 13:11  
Anonymous Anonym sade:

En blogg skriven helt och hållet i gotisk frakturstil... det vore nånting alldeles extra.
;-)

29/11/06 08:08  
Anonymous Johan sade:

Frakturstil är vackert, men har inte så mycket med gotiskan att göra.

//JJ

3/12/06 14:02  
Anonymous Nina sade:

Haha. du är så underbart språknördig! underbart :)

5/12/06 20:33  

Skicka en kommentar

<< Home