Månskensdans

Litteratur-, språk- och kulturblogg.

Johan Jönsson
johanjonsson.net

måndag, september 26, 2005

Projekt Runeberg och Litteraturbanken

Dagens Nyheter rapporterade idag om Litteraturbanken, som skall "publicera digitala versioner av svenska skönlitterära verk och viss humanistisk litteratur och att göra dem fritt tillgängliga över Internet". Det är i och för sig lovvärt. Målgruppen är "forskare, universitetsstuderande, skolelever, lärare och litterärt allmänintresserade" och verken "kan publiceras i flera versioner: textkritiska utgåvor för forskning och högre studier, enklare utgåvor med nystavning för "vanlig" läsning och faksimil av originaltryck". Det är i och för sig trevligt: att fler får tillgång till värdefulla texter, vilket är svårt att se som negativt - även om prislappen beräknas hamna på 53 kronor per sida, exklusive personalkostnader. Jag hoppas bara att satsningen inte får Projekt Runeberg, som gjort en ideell jätteinsats på området och förtjänar stor respekt för all möda de har lagt ned och allt de gjort under betydligt sämre förutsättningar än detta nya skattefinansierade projekt, att förlora något av vinden i seglen. Det skulle verkligen vara en förlust.

3 Kommentarer:

Blogger Hans Persson sade:

Jag har inga planer på att sluta jobba med Projekt Runeberg bara för att Litteraturbanken publicerar några böcker. Vi får väl se till att ligga för att fortsätta ligga före dem.

30/9/05 20:01  
Blogger Johan sade:

:)

//JJ

1/10/05 15:14  
Anonymous Anonym sade:

Stod om nya projektet i Sydsvenskan i somras, och då undrade jag såklart vad som hänt med PRuneberg - & mejlade redaktionen eller reportern, jag minns inte, och frågade varför de inte ens nämnde PR, var projektet kanske dött? Frågan bemöttes med total tystnad. PRuneberg måste nog försöka synas lite mer.

26/11/05 14:17  

Skicka en kommentar

<< Home